Hoed

Mevrouw met hoed
De RVD spreekt gewichtig over een 'bilateraal bezoek in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke relaties met de Turken'. Hoewel, anderen zien het als een bezoek van ons staatshoofd aan een verjaarspartijtje, een privébezoekje dus. Maar dat kan weer niet, zo menen weer anderen, want onze minister van Buitenlandse Zaken is er immers bij en bovendien draagt ze een hoed. Pardon? Inderdaad ja, de koningin draagt een hoed, waaruit e-ven-tu-éél zóu kún-nen wór-den afgeleid dat het niet om een privébezoekje gaat. Nou ja, een 'thema'-bezoek dan maar.

Aan onze parlementaire democratie is een operette vastgeklonken, die een staatshoofd levert waaraan men niet even zoiets eenvoudigs kan vragen. Mevrouw is naar eigen zeggen namelijk door God uitverkoren en daardoor onschendbaar, wat in de praktijk ook neerkomt op onbevraagbaar. Zelfs als het niet eens om kritiek of verantwoording gaat, maar gewoon om zoiets heel simpels of het hier nu om een privé- of een staatsbezoek gaat. Dat kan niet in Nederland, hier moeten we het doen met deskundologen die conclusies moeten trekken uit het feit of mevrouw een hoed draagt of niet.

Om de kosten zal men namelijk niet zo verkrampt hoeven draaikonten, want ieder reisje van ons staatshoofd is wettelijk en daarom per definitie altijd in het algemeen belang, zélfs als mevrouw met het regeringsvliegtuig gaat wintersporten. Ik stel voor dat u straks onder het afwassen of komend weekend tijdens een strand- of boswandeling eens diep gaat nadenken over de volgende vraag: wat is úw belang als mevrouw in Turkije op verjaardagsvisite gaat of naar Oostenrijk vliegt om daar te gaan skieën?

Deze regeling geldt overigens niet voor de vermoedelijke troonopvolger en zijn echtgenote, want hun declarabele vliegverkeer is beperkt tot slechts 150 vlieguren plus € 150.000,- per jaar, tenzij meneer of mevrouw in ons belang reist.

Wie dat laatste beoordeelt? Dat doet die mevrouw met die hoed, natuurlijk.








Geen opmerkingen: