ad Vies

Stel, u bent van plan om een nieuwe auto te gaan kopen. Dan is er op zich niets vreemds aan wanneer u zou besluiten naar uw buurman te gaan om hem advies te vragen. Daarentegen zou het wél heel raar zijn als u uw buurman advies zou gaan geven over de auto die u van plan bent aan te schaffen. Uw buurman zou u vermoedelijk een beetje vertwijfeld bedanken, maar u waarschijnlijk vragen wat hij met uw advies moet, want per slot van rekening gaat niet hij maar uzelf een auto kopen.



De Volkskrant, 28-8-2012
Heel geniepig — ergens rechts onderaan pagina 5 — staat vandaag een piepklein berichtje in De Volkskrant, dat geschreven is door 'onze verslaggevers'. In dat stukje staat dat demissionair premier Rutte doodleuk tóch van plan is om na de aanstaande verkiezingen van 12 september advies uit te brengen aan de koningin, ondanks het gewijzigde Reglement van Orde waarin bepaald wordt dat het staatshoofd geheel buiten de formatie gehouden wordt. Praten mag natuurlijk altijd, en als Rutte het prettig vindt om een beetje met mevrouw Van Amsberg te keuvelen, dan staat hem daarbij niets in de weg. Zelfs als hij mevrouw om advies zou vragen — als vrinden onder elkaar — dan is ook daar op zich weinig op tegen. Maar een advies geven? Waarover dan? Over hoe mevrouw haar rhododendron moet snoeien?

Rutte mag het dan nóg zo oneens zijn met het nieuwe Reglement van Orde, maar dat betekent niet dat hij die nieuwe regeling doodgemoe-dereerd naast zich neer mag leggen, en dat geldt a fortiori voor mevrouw Van Amsberg — hoezeer zij dat ook gewend mag zijn. Mocht dit berichtje inderdaad op waarheid berusten — let wel: áls, want het is nauwelijks te geloven — dan staat hier impliciet dat de koningin blijkbaar toch nog steeds op de een of andere wijze bij het formatieproces betrokken is, want wat moet zij anders met een advies over iets waar zij helemaal niets mee te maken heeft? Dat zou een schoffering van de Tweede Kamer en een minachting voor de parlementaire democratie zijn die zijn weerga niet kent.

In dat geval: nú Kamervragen stellen, en wel onmiddellijk!








4 opmerkingen:

Bas.L. zei

Ja dat lijkt me relevant om kamervragen te stellen. Er is democratisch besloten om mevrouw van Amsberg hier niet meer bij te betrekken. Maar ik kijk er helemaal niet vreemd van op, zij zal Rutte wel een opdracht hebben gegeven om haar niet buiten te sluiten. En opdrachten van haar afkomstig moeten opgevolgd worden, ook al is de hele 2e kamer het daar niet mee eens. Dat blijkt nu. Alleen dat advies GEVEN, daar kijk ik wel vreemd van op.
Trouwens "onze verslaggevers", zijn gewoon Jan Hoedeman en Remco Meijer. Waarom dat niet vermeld wordt weet ik ook niet.

Kuiral zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bas.L. zei

Hier moeten zeer zeker Tweede-Kamer-vragen over komen. Dit gaat tegen de democratie in.

Kuiral zei

@ Bas L Democratie is een illusie!