Dr. Bibber

Tijdens het premiersdebat stelde Frits Wester zowaar een kwestie aan de orde die de monarchie betreft. Niet de monarchie als zodanig, maar wel de houding van de premier in spe ten aanzien van ons bemoeizuchtige ongekozen staatshoofd. De vraag was simpel en raakte precies de open zenuw van de constitutionele monarchie: bij wie ligt de soevereiniteit, bij het volk of bij de koning? Een besluit dat door een meerderheid van de volksvertegenwoordiging is genomen, kan onder omstandigheden immers diametraal komen te staan op de wens van de koning, waaruit dan de vraag volgt of de premier dat democratisch tot stand gekomen meerderheidsbesluit zal mededelen aan de koning en dan inderdaad vervolgens uitvoeren. Of zal de premier als een bibberend rietje zwichten voor de stampvoetende vorstin?



Premiersdebat RTL, 26 augustus 2012


Diederik Samsom — de pantoffelrepublikein — die enkele jaren geleden nog de republiek tussenuit de verlepte PvdA-rozen durfde te plukken, heeft nimmer willen reageren op zijn uitspraken van destijds. Volgens Roemer zou de koningin 'een groot probleem' met hem krijgen, maar sinds de SP de eis voor republiek inruilde voor de idee dat 'Nederland nu eenmaal een monarchie in een democratie' wil, zal een kwestie als deze bij onderhandelingen van geen enkele betekenis meer zijn. Op Westers vraag wat Roemer zou doen indien de koningin het op een crisis zou laten aankomen, reageerde 'de meest linkse premier ooit' dan ook ontwijkend: zover zal de vorstin het vast niet laten komen. Het enig juiste antwoord was natuurlijk geweest: 'Dat moet mevrouw dan vooral doen, want daarmee luidt zij het einde van de monarchie in'. Over Wilders kan men kort zijn, want hij heeft überhaupt geen enkele notie over kwesties als bestuurlijke hervorming en democratische progressie. Als de monarchie hem toevallig even niet uitkomt schreeuwt hij hoogstens eventjes dat de koning 'als een haas uit de regering moet verdwijnen', maar daar schuilt verder geen enkel idee achter.

Van slapstick-achtige proporties was het antwoord van de neoliberale koninklijke hielenlikker van het gezelschap, die meende Frits Wester te moeten trakteren op een lesje irrelevant staatsrecht inzake de eenheid van de kroon. Het leek zowaar wel of de gespreksleider en de schijterige demissionair premier twee verschillende talen spraken:

- Je kufanya au wala kununua gari jipya? 1
- Сіні колер сапраўды прыгожая! 2





Ten aanzien van de monarchie moge de conclusie duidelijk zijn,— van geen van deze kandidaat-premiers hoeven republikeinen ook maar iéts te verwachten.






  1. Gaat u nu wél of niét een nieuwe auto kopen?
  2. Blauw is inderdaad een mooie kleur!







3 opmerkingen:

Kuiral zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bas.L. zei

Vanmorgen staat er in de Volkskrant dat Rutte na de verkiezingen toch naar Beatrix gaat om haar erbij te betrekken. Zal wel een opdracht van het staatshoofd zijn aan haar premiertje.

Bas.L. zei

Wendela kan je dit misschien uitzoeken hoe dit precies zit? Het berichtje dat Rutte TOCH naar de koningin gaat staat vandaag in de Volkskrant op pagina 5. Het kan toch niet zo zijn dat hij op eigen houtje tegen het besluit ingaat? Hij zou advies uit gaan brengen!!!!????