PrinciPieper

Terwijl een betrekkelijk kleine groep mensen overtuigd voorstander is van onze monarchie, haalt het overgrote deel van de Nederlanders zich er onverschillig de schouders over op. U kent het wel: waar maak je je druk om, er zijn wel belangrijker zaken, dat mens doet immers toch niemand kwaad? Enfin, het bekende oude liedje. Maar toch is er nog een deel van de bevolking dat een onbestemd gevoel van onbehagen bij de monarchie ervaart, en er niet gerust op is dat één enkele familie exclusief leverancier is van onze staatshoofden, dat bovendien ook nog eens aan het hoofd van iedere regering staat. Voor laatstgenoemde groep is dit bescheiden blogje bedoeld. Bij het Grote Debat over de monarchie wordt hier slechts wat in de kantlijn gekrabbeld, waarbij het gebruik van de term 'buitenparlementaire oppositie' al een buitengemene aanmatiging zou zijn. Van de 150 stoelen in de Tweede Kamer hoopt deze groep dan maar dat er tenminste eentje bezet wordt door iemand die de ongerustheid aangaande de monarchie deelt,— maar het liefst natuurlijk een gehele fractie.

In dit zesde deel van de serie deelnemers aan het debat over de Begroting van de Koning (9 oktober 2012) de woordvoerder van de Socialistische Partij, Ronald van Raak.



SP, 9 oktober 2012 - Ronald van Raak


Nu moet u weten dat de SP zo'n partij is die zich ook niet zo prettig zegt te voelen bij die rare monarchie binnen onze parlementaire democratie, want de SP is namelijk een republikeinse partij. Zij beweren van mening te zijn dat het beter is als er aan het hoofd van een democratische rechtsstaat een gekozen persoon staat, dan het over te laten aan het blinde toeval van geboorte. Na het beluisteren van bovenstaand betoog door hun woordvoerder Ronald van Raak zal u echter niet ontgaan zijn dat er iets wezenlijks ontbreekt. Met een wat ironische ondertoon raffelt Van Raak routinematig wat obligate quasi-kritische vragen af, zonder samenhang, zonder heldere lijn, en zonder zelfs ook maar één moment te proberen de indifferente Kamermeerderheid voor de redelijkheid voor het republikeinse standpunt te winnen. Wat er mist is bevlogenheid, pathos, de aanstekelijke overtuiging die een fundamentele discussie over de monarchie aanzwengelt. Zoals gezegd is dit blog slechts marginaal gekrabbel in de kantlijn van het politieke debat, maar Van Raak staat echter midden in de politieke arena — waar het allemaal zou moeten gebeuren — een kans te missen. Let wel: onze kans te missen.





Ik zal u uitleggen hoe dat komt. Deze SP-woordvoerder is namelijk geen republikein zoals u en ik, neen,— Ronald van Raak is eigenlijk een republikein, wat inhoudt dat hij in principe een gekozen staatshoofd wil, en dat maakt alle verschil. Eigenlijk is het cynische taalpartikel dat op wonderlijke wijze betekenissen in haar tegendeel verandert: 'Eigenlijk vind ik je heel mooi en eigenlijk vind ik je heel lief, maar — ...'. Van Raak is in principe vegetariër, behalve tijdens het eten. Van Raak is de scholier die zijn ouders voorhoudt in principe zijn huiswerk af te hebben. Hij is de echtgenoot die beweert eigenlijk heel veel van zijn vrouw te houden, en vervolgens naar de hoeren gaat.

Ronald van Raak is een politieke windhaan die, nadat hij eenmaal gekozen is, de premier niet ronduit vertelt wat hijzelf écht van de monarchie vindt en zegt waar het op staat. Op uitgelezen momenten als tijdens dit debat eist hij niet expliciet de republiek, maar legt deze theoretisch-republikeinse parlementariër — op grond van flinterdunne populariteitspeilingen — zich gedwee neer bij een dreigend voor eeuwig in beton gegoten gedepolitiseerd koningschap. De eigenlijke wens voor een gekozen staatshoofd staat weliswaar in het partijprogramma van de SP, maar niet in het verkiezingsprogramma. Van Raaks mantra luidt namelijk al sinds jaar en dag dat een overgrote meerderheid van Nederland 'nu eenmaal' een monarchie binnen onze democratie wil 1, dus daarom zal hij in de Tweede Kamer nog niet het meest bescheiden republikeinse windje durven laten.

Eigenlijk is de vrijetijdsrepublikein Ronald van Raak niet eens de moeite van het bespreken waard.




  1. Handelingen Tweede Kamer, 2009-2010, Begrotingsbehandeling Huis der Koningin, 8 oktober 2009. Zie ook zijn laxerende brief aan de kroonprins-gemalin: 'Máxima, gefeliciteerd met je verjaardag' (16 mei 2011).





Andere delen in deze serie:
CDA | VVD | SGP | D66 | PvdD | SP | GroenLinks | PvdA | PVV



7 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een slappe zak die Ronald van Raak.Daar hebben we dus ook niks aan.

Timon van Athene zei

Ja, wat verwacht je ook, van de SP. Bagger. Maar over de interruptie door de ietwat gezette dame, zo ergens in het midden v/d video. Over inkomen. Ik kan me niet herinneren dat de blauwe bandieten zo coulant zijn naar "gewone" burgers toe.

Lex Moen zei

Leuke, scherpe blog. Ik zal hier aandacht aan besteden bij het Nieuw Republikeins genootschap. https://www.facebook.com/NieuwRepublikeinsGenootschap?ref=hl

Wendela de Witt - Bicker zei

Die 'ietwat gezette dame' is Brigitte van der Burg (VVD). Volgens mij begrijpen zij elkaar helemaal niet, omdat het Van Raak niet lukt duidelijk te maken dat hij alle vergoedingen bovenop de uitkering ook op nul wil zetten. Maar misschien begrijp ik het ook niet.

Timon van Athene zei

Ik kan er geen touw aan vastknopen, en ik denk de meeste mensen niet. Dat is ook het kwalijke. Maar leg dat maar eens uit aan zo'n 'hagiografische hielenlikker'. Die hebben zelf belang bij het doen voorkomen alsof het duidelijk is, of erger.

Anoniem zei

Onschendbaarheid is niet van deze tijd

http://hefonschendbaarheidop.petities.nl/

Wendela de Witt - Bicker zei

Rare petitie. Wat is daar de diepere zin van?