Demon II

sitestatDe vorige demon heeft de familie slechts met matig succes kunnen bezweren: de wanhoopspoging1 om in 's hemelsnaam dan maar van de familieschoft een sukkel te maken deed zijn anjer misschien eventjes wat witter lijken, maar na alle onthullingen die daarna nog volgden kleurde de bloem bruiner dan ooit tevoren. Als exclusief leverancier van status zal Willem de Overbodige na zijn troonsbestijging niet alleen zijn grootvader met zich mee moeten zeulen, maar ook nog de tweede demon van zijn schoonvader.



EenVandaag, 12 en 13 november 2012


Helemaal onderop het wankele bouwwerk ligt de zekerheid dat het uitgesloten is dat Jorge Zorreguieta ooit door Nederland gearresteerd en uitgeleverd zal worden aan het Internationaal Strafhof om in de Scheveningse gevangenis te belanden, terwijl zijn dochter op een steenworp afstand koningin van datzelfde land is. De Nederlandse regering zou in dat geval namelijk in een spagaat gemanoeuvreerd worden die zijn weerga niet kent. Het is daarom ook aannemelijk dat deze garantie bij de onderhandelingen tussen Max van der Stoel en Zorreguieta, destijds in 2001, bij wijze van gentlemen's agreement is bedongen en als zodanig ook is overeengekomen.

Nu het voor Jorge Zorreguieta echter vrijwel onmogelijk is geworden om nog langer vol te houden dat hij nooit van de verdwijningen, martelingen en executies tijdens het bewind waaraan hij deelnam heeft geweten, moet er een degelijk plan komen om ook deze tweede demon te bezweren. Toch kan men er gevoeglijk van uitgaan dat er nu toch wel enige paniek op Huis ten Bosch is uitgebroken — en daarmee dus ook bij de nieuwe regering — want zo gaat dat bij een constitutionele monarchie. Hoewel de RVD gewoontegetrouw niet heeft willen reageren, dringt de vraag zich op welke positie de Nederlandse regering nu nog resteert. Bij wijze van visualisatie stellen wij ons Mark Rutte en Ivo Opstelten als verantwoordelijke ministers voor die ten paleize worden ontboden, vergelijkbaar met de toenmalige premier Joop den Uyl en zijn minister van Justitie Dries van Agt in 1976, toen er strafrechtelijke vervolging dreigde van de vorige demon. Thans luidt het sleutelwoord: tijd.

Als wij advocate Liesbeth Zegveld mogen geloven, zal het Openbaar Ministerie op grond van dit nieuwe materiaal een verzoek tot justitieel onderzoek naar Zorreguieta niet nogmaals domweg kunnen weigeren, althans, zij zal dat juridisch moeilijk kunnen onderbouwen. Anderzijds liggen de zaken er ook weer niet zo voor dat er nu ook meteen een dagvaarding kan worden geformuleerd. Anders gezegd: de cynische oplossing door simpelweg te wachten met de troonswisseling tot de nu inmiddels 84-jarige Zorreguieta eindelijk eens overlijdt, is inmiddels geen optie meer. Daarvoor begint het net rond de schoonvader van ons toekomstige staatshoofd zich al te zeer te sluiten.

Bij wijze van uitzondering waag ik mij aan twee voorspellingen.





Ten eerste: als gevolg van de druk zal het verantwoordelijke duo Rutte-Opstelten inderdaad een onderzoekscommissie laten instellen die nóg eens — maar nu veel grondiger dan Professor Baud destijds2 — in het verleden van Jorge Zorreguieta zal gaan wroeten, en in het bijzonder naar zijn rol ten tijde van de vuile oorlog in Argentinië. Hun uiteindelijke opdracht is om vast te stellen of Zorreguieta inderdaad nooit geweten heeft van de misdaden die onder zijn bewind zijn gepleegd. 'Veel grondiger' is in dit verband nadrukkelijk te begrijpen als 'zéér langdurig'.

Ten tweede: de voorzitter van die commissie heet Cees Fasseur.





  1. Annejet van der Zijl: Bernhard, een verborgen geschiedenis (Querido, 2010)
  2. Michiel Baud: Militair Geweld, Burgerlijke Verantwoordelijkheid (Sdu, 2001)








Dit artikel is eerder gepubliceerd op 13-11-2012

4 opmerkingen:

Anoniem zei

We zullen zeer langdurig moeten afwachten en als Fasseur, een hielenlikker van het koningshuis de leiding krijgt over het eventuele onderzoek, zal de conclusie zijn dat die schoft toch echt niets geweten heeft van de misdaden, onder dat gruwelijke regime gepleegd. Dat is mijn voorspelling. Toch vind ik de negatieve aandacht die monster Zorreguieta nu krijgt positief. Hoe meer mensen erdoor in verlegenheid worden gebracht, hoe beter.

lona7 zei

gelukkig, er wordt over die argentijnse schoft gepraat en geschreven.

Lilian zei

het is nooit te laat om onrecht aan de kaak te stellen, het is onze plicht tegenover de vele slachtoffers. Succes meneer Karskens en mevr. Zegveld!

Nico Roosnek zei

Jorge Zorreguieta, heeft als secretaris van de "Sociedad Rural", een zeer conservatieve belangenvereniging van landeigenaren en veeboeren, een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het Videla-regime. Je kunt je afvragen of hij slechts handlanger was van dat regime of juist instigator. Hij werd een van de belangrijkste burgers van dat regime. Het is dus in het geheel niet verwonderlijk dat er getuigen zijn die zijn onschuld t.a.v. de 30.000 verdwijningen van de tegenstanders met feiten betwisten. EN relatief 13 maal meer Joden zijn er verdwenen.

Intermezzo. De naar Argentinië gevluchte SS-ers en hun opvolgers in Argentinië hebben weer huisgehouden. Misschien is dat voor prof. dr. Saskia Sassen, interessant om te onderzoeken, de globalisering van de SS. Haar vader was de SS-er Wim Sassen, die in België ter dood was veroordeeld en naar Argentinië wist te vluchten. Er is een foto waarop hij met een andere SS-er en Perron staat. Die andere SS-er is PB. Saskia heeft een eredoctoraat van de TU-Delft. Deze technische universiteit heeft in WOII een dubieuze rol heeft gespeeld en Joodse professoren verboden college te geven, zie de Ondergang van Jacques Presser. Saskia is net zoals haar vader uiterst intelligent en heeft haar kameleon-gedrag van haar vader.

Haar vader heeft Eichmann geïnterviewd en de tapes, aan de Mossad gegeven. Deze tapes speelden een belangrijke rol in de veroordeling van Eichmann in Israël.

Einde intermezzo.

Het is bizar dat Nederland dit niet zou weten, ergo deze meneer niet vervolgt. De zoveelste fascist die het koningshuis gaat versterken! Dus deze faux pas, een zegen voor de republikein.