Grappenmaker

Jaja, die Bernhard was me d'r eentje... Gisteren schreef ik nog over Jorge Zorreguieta als de tweede demon die Zijne Koninklijke Overbodigheid na zijn troonsbestijging met zich mee zal moeten zeulen, onder verwijzing naar die eerste: Opa Bernhard, de prins-charlatan, de corrupte rondneuker, de oplichter, de landverrader, de man die volgens Churchill als enige 'écht van de oorlog had genoten'. Ofschoon het geen nieuws is dat Bernhard 200 krijgsgevangen genomen Nederlandse SS-soldaten zonder enige vorm van proces had willen laten executeren en het evenmin een sluitend bewijs vormt, maken deze opgedoken dagboekaantekeningen het nog aannemelijker.



EenVandaag, 14 november 2012 'Prins Bernhard wilde massa-executie'


Bernhard, zelf gewezen lid van de NSDAP ('Nee, het was een naamgenoot op die lidmaatschapskaart; oh ja toch wel, maar mijn broer had mij ingeschreven') en tevens van de Sturmabteilung en de Reiter SS, wees deze bewering vanzelfsprekend van de hand. Hoe hij dat deed? Welnu, het was maar een grap, aldus de prins. We mogen van geluk spreken, meent historicus Gerard Aalders, dat deze executies niet daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Tja. Niettemin is deze koninklijke retoriek buitengewoon interessant om andere gebeurtenissen naar believen anders te duiden.





Op dezelfde wijze had Bernhard namelijk ook bij wijze van grapje een miljoen dollar gevraagd van Lockheed voor zijn bemiddelingen, ware het niet dat de Amerikaanse vliegtuigfabrikant dat totáál verkeerd begreep en ook écht aan hem had uitbetaald. En zijn opdracht om de na WOII achtergelaten oorlogsbuit bij hem persoonlijk in te komen leveren zodat hij die kon doorverkopen was al helemaal om je te bescheuren, want de prins bedoelde dat namelijk echt niet serieus. Ja, toen die domoren dat vervolgens dan ook werkelijk deden kon de prins dat toch niet helpen? Gelukkig voor de prins worden niet al zijn grappen verkeerd begrepen, zoals toen hij bijvoorbeeld wapens verhandelde in Indonesië en betrokken was bij een staatsgreep om daar onderkoning te worden. Maar wat hébben ze toen met z'n allen gelachen,— vooral om die blöde Nederlandse ministers die immers tóch verantwoordelijk waren — want daar gaat het tenslotte toch allemaal om, nietwaar?

Maar de prins betreurde het eigenlijk wel dat zijn grapjes vaker niet dan wel werden begrepen, zoals bijvoorbeeld zijn eis van een miljoen gulden uit de Duitse herstelbetalingen aan Nederland na de oorlog. Geintje,— gewoon een lolletje! Kijk, dat die suffe regering dat miljoentje dan ook daadwerkelijk uitbetaalde, en in een angstvallig geheimgehouden rapport schreef deze kwestie dermate gênant te vinden dat die daarom vooral onder de hoed gehouden moest worden, toont alleen maar aan dat die verantwoordelijke minister geen enkel gevoel voor humor had. En al die buitenechtelijke kinderen zijn ook alleen maar een grapje, want vrouwen waren gewoon van die leuke dingen om je onschendbare lul in te duwen. Voor de prins was de hele wereld eigenlijk één grote — maar helaas voor hem — meestal verkeerd begrepen grap.

Maar weet je wat nog de aller- állergrootste grap is? Dat Bernhard hier allemaal nog mee wegkwam ook; sterker nog: hij ontving de hoogste militaire onderscheiding terwijl die blöde Holländer er zelfs nog met vlaggetjes bij stonden te zwaaien! En wat denkt u, zou de RVD commentaar op deze reportage geven? — Grapje! Jaja, die Bernhard was me d'r eentje...








9 opmerkingen:

lona7 zei

Bij wendela is het andersom: ze maakt helemaal geen grappen maar ondanks woede om die moffenschoft, heb ik de dag weer vrolijk kunnen beginnen. Ik heb me bescheurd. Ze is als de Engelse detectiveschrijfster Ruth Rendell, geen grappenmaker maar ze maakt je ondanks of dankzij, aan het onbedaarlijk lachen. Daar kunnen veel "officiële" grappenmakers een puntje aan zuigen. Koot en Bie en enkele anderen uiteraard uitgezonderd. Bedankt Wendela.

Bas L. zei

Toch pijnlijk dat wij die arme man nooit goed hebben begrepen. Hij deed zo zijn best,deed alles voor volk en vaderland. Dat hij zijn sperma overal rondspoot deed hij ook alleen maar om nog meer van dit soort behulpzame zielen op aarde te zetten. Nu snap ik het ineens.
Heel vervelend dat wij dit altijd verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Timon van Athene zei

Hé, Bernhard! Ouwe pleuris viezerik! Het meest kwalijke vind ik nog wel dat hij knee-deep in dat nazi gebeuren zat en hij plots propagandawege werd afgeschilderd als een held. En het gaat er verdikkeme nog in als zoete koek ook!

De enige genoegdoening is te vinden in het feit dat hij zijn legerpakkie op een gegeven moment niet meer aan mocht. Daar was de wannabe generalissimo ongetwijfeld kapot van!

sheila zei

jemig de ene keer schrijft wendela heel romatisch enzo en dan ineens dingen waar ik bijna van moet blosen ,maar ja. Kunnen over Bernard trouwens geen kamer vragen over worden gesteld?

Wendela de Witt - Bicker zei

1. Sorry, platter dan dit kan ik mij uitdrukken.
2. Jawel, dat gebeurt soms ook wel. Dan komt er zes weken later een brief van de zittende premier met de mededeling dat 'deze kwestie een privé-aangelegenheid betreft en er dus geen verdere mededelingen over worden gedaan'. In die brief ponst men dan aan de linkerzijde twee gaatjes en wordt netjes opgeborgen in een ordner. Zo'n mooie oranje.

Timon van Athene zei

1. Nou, doe eens.
2. Dead men tell no tales.

Wendela de Witt - Bicker zei

Bij [1] had ik moeten schrijven '...kan ik mij niet uitdrukken.' Excuus.

Edmond V.O. Katusz zei

@Sheila,
Leest u eens wat Wim Klinkenberg over deze man geschreven heeft, dan verleert u het blozen wel. "Prins Bernhard een politiek biografie" is onontbeerlijk studiemateriaal. Met als bijvangst dat men allerlei ander gespuis leert kennen.

De eerste uitgave is van 1979, maar beter is het om de 3e verbeterde druk met nieuw nawoord te lezen. Is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar; op het ogenblik een stuk of 11 exemplaren her en der te koop. Voor maar zeven tot tien Euro! Geen geld voor zo'n wel doortimmerd boek.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

verwarde man zei

En als lange neus naar de bevolking werd de SS Prinz uitgeleide gedaan met 4 (Lockheed) F16's. Ze lachen wat af op huize Den Bosch.