Watskeburt?

— niet zo heel erg veel, maar daarom niet minder belangrijk, al was het maar om het schrikbeeld van Jorge Zorreguieta op het bordes weer onder de aandacht te brengen. Nu republikeins Nederland, of wat dat althans pretendeert te zijn, van alles door elkaar roept is het wellicht verstandig eerst nog even de zaken op een rijtje te zetten:

  • Zorreguieta heeft altijd ontkend geweten te hebben van de verdwijningen, martelingen en moorden die onder zijn bewind zijn uitgevoerd.
  • Er zijn veel redenen om daaraan te twijfelen, en zo luidde dan ook de conclusie van Prof. Michiel Baud, die in opdracht van voormalig premier Wim Kok onderzoek deed naar Zorreguieta's verleden.
  • Zorreguieta's stelselmatige ontkenning staat weliswaar loodrecht op de praktische onmogelijkheid daarvan, maar om een dagvaarding te kunnen formuleren — laat staan een vonnis — is meer nodig dan alleen maar een onwaarschijnlijkheid.
  • Die onwaarschijnlijkheid nam afgelopen november plotseling sterk toe, toen werd aangetoond dat er op meerdere verdwijningen administratieve respons is gegeven door het Ministerie van Landbouw, dat immers onder de directe verantwoordelijkheid van Zorreguieta viel.
  • Ofschoon verdere stugge ontkenningen geen zin meer hebben is dit nog steeds onvoldoende om aan een dagvaarding te beginnen, maar het Nederlandse Openbaar Ministerie zou vermoedelijk een onderzoek niet opnieuw zomaar kunnen weigeren.

Dat was twee maanden geleden de stand van zaken, en wat is daar nu aan toegevoegd? In de eerste plaats dat hetzelfde onderzoek nu in Argentinië plaats gaat vinden, en in de tweede plaats is het opmerkelijk dat het Argentijnse Nationale Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) heeft toegezegd dat onderzoek te zullen steunen.

Op het eerste gezicht lijkt het net zich rond Zorreguieta verder te sluiten, zeker nu er zelfs gesproken wordt over een mogelijk uitreisverbod. In een eerder commentaar waagde ik mij aan de voorspelling dat het Nederlandse Openbaar Ministerie zo'n onderzoek weliswaar zal gaan uitvoeren, zij het met de nadrukkelijke officieuze opdracht het zoveel mogelijk te vertragen. Immers, een conclusie die zou leiden tot een concrete dagvaarding is bepaald niet ondenkbaar. Of het Nederlandse Openbaar Ministerie nu zelf ook nog een onderzoek gaat uitvoeren ligt echter niet in de lijn der verwachting:


sitestat
EénVandaag, 3 januari 2013


Dit is het moment waarop de republikein de ogen wantrouwend toeknijpt en zich achter de oren begint te krabben. Liesbeth Zegveld, de advocate die namens de Nederlandse nabestaanden optreedt, acht het niet nodig om het Nederlandse Openbaar Ministerie tegelijkertijd tot zo'n zelfde onderzoek te bewegen, nu dat immers in Argentinië plaats gaat vinden. Vanwaar die vanzelfsprekendheid? Hoezo is het 'zonder enige twijfel' beter als het onderzoek in Argentinië wordt uitgevoerd?

Wantrouwen? Inderdaad ja, want republikeinen weten immers uit ervaring hoe merkwaardig de monarchale hazen plotseling van koers kunnen veranderen. Het is bepaald geen overdreven conspiratieve gedachte om de onafhankelijkheid van een Argentijns onderzoek in twijfel te trekken. Werd Huis ten Bosch soms nerveus van een aanstaand Nederlands onderzoek, waarbij vertraging de laatst overgebleven strohalm was? Is dezelfde aangifte in Argentinië — krap twee maanden na de nieuwe feiten — inderdaad wel zo 'toevallig' uit de lucht komen vallen? Of komt zo'n onderzoek op basis van precies dezelfde nieuwe feiten in Argentinië de familie soms beter uit, omdat hun oranjetentakels daar ongestoorder hun werk kunnen doen? Heeft Max van der Stoel wellicht een toezegging mee in zijn graf genomen, die op Argentijnse bodem beter en in alle discretie ten uitvoer gebracht kan worden?

En ten slotte: mocht uit het Argentijnse onderzoek nu eens níet onomstotelijk vast komen te staan dat Zorreguieta wist van de verdwijningen, martelingen en moorden, gaat het Nederlands Openbaar Ministerie dan alsnóg eigen onderzoek doen, of zal men het daar dan bij laten? De wantrouwende republikein houdt vooralsnog zijn hart vast, want er is geen enkele reden tot gerustheid.

Dus Watskeburt? Binnen twee maanden na de Nederlandse aangifte is het onvermijdelijke onderzoek naar Zorreguieta's verleden plotseling naar Argentinië verplaatst,— meer niet.

Datsgeburt.








2 opmerkingen:

Edmond V.O. Katusz zei

SCHERP! Zeer scherp!
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Timon van Athene zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.