Witte Shag

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet
en dan die vraag aan een ander stellen

uit: Iemand stelt de vraag (Remco Campert)



Natuurlijk is de monarchie in eerste en laatste instantie een politiek probleem, en precies om die reden heb ik het filmpje van de militante Utrechtse Joanna wel op YouTube gezet maar niet in De Gelogeerde Aap besproken. Niettemin is het intussen al wel enkele duizenden keren bekeken en roept het emotionele reacties op van soms zeer twijfelachtige aard. Republikeinen roepen echter nooit op tot geweld, want republikeinen strijden uitsluitend met het gesproken en geschreven woord. De stijlfiguren lopen daar weliswaar bij uiteen van analytisch en luchtig ironisch tot soms vlijmscherp en sarcastisch, maar republikeinen gaan nimmer op de vuist.

Tussen het vederlichte politieke geneuzel van het Nationaal Comité Inhuldiging, waar nota bene voormalig D66-politicus Hans Wijers voorzitter van geworden is, de niet-aflatende stroom loftuitingen die onze publieke omroep in één klap veranderde in een poldervariant van de Noord-Koreaanse staatstelevisie, de flapperige berichtgeving over de honderden nieuwe uniformen voor de koninklijke marechaussee en het verzoek aan de leden van de Staten-Generaal om op de dag van de inhuldiging vooral geen te grote hoeden te dragen voor als zij trouw gaan zweren aan de nieuwe koning,— dan duikt er ineens een berichtje op waar je dan toch weer van uit je vel springt.





De laatste keer dat een minister van Financiën een geheel blanco cheque uitschreef was in 2002, namelijk voor het huwelijk tussen Willem-Alexander van Amsberg en Máxima Zorreguieta. Het maakte niet uit hoeveel het zou gaan kosten, Gerrit Zalm zou ervoor zorgen dat de rekening betaald werd. En ja hoor, ook nu weer: 'Kosten troonswisseling pas achteraf bekend'. Voor een feestje dat strikt genomen een loutere privé-aangelegenheid is — de betrokkenheid van de onderdanen beperkt zich, zoals gewoonlijk, tot zwaaien en juichen — worden de kosten opnieuw geheel en al afgewenteld op de belastingbetaler. In 2002 was het nog de VVD'er Zalm, en nu is het de contra-nivellerende Dijsselbloem die een blanco cheque afgeeft, en wel vlak nadat hij het begrotingstekort met minimaal 0,6 procent heeft laten oplopen door de SNS-Bank te nationaliseren. Kosten die — hoe kan het ook anders — op de schouders terechtkomen van de burger, en die zullen worden verdeeld over onder meer de departementen van Justitie, Defensie, Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken.

In een tijd dat de rijen voor de voedselbanken zó zijn gegroeid dat er inmiddels wachtlijsten voor zijn, rijen van burgers die moeten opdraaien voor een Italiaanse trein die meteen na aflevering door zijn assen zakte; een tijd waarin de jacht op pensioengerechtigden en AOW'ers is geopend, en medewerkers hun eigen zorginstelling bezetten omdat geld voor meer handen aan de bedden verdwijnt in de zakken van hun managers, — precies in díe tijd schrijft het kabinet een blanco cheque uit voor een feestje van de enige familie in Nederland die juist géén belasting betaalt.

En wát doet onze volksvertegenwoordiging? Precies zoals te verwachten: helemaal niets. Behalve de Partij voor de Dieren dan, die piept op lokaal niveau dat de gemeente Amsterdam niet zou mogen meebetalen aan de inhuldiging in geval koning Willem-Alexander een nertsmantel zou dragen, en kamervragen stelt over een vuurwerkverbod op koningsdag vanwege het broedseizoen. Jazeker, het broedseizoen.

Je zou inderdaad haast gaan denken dat de overheid de ingrediënten bijeen aan het scharrelen is voor een laat-achttiende eeuwse Parijse cocktail: 'Sire, het volk mort'.








10 opmerkingen:

Unknown zei

de troon wisseling word betaald door dat 20 miljoen € 2,= uit te geven als kronings munt waar willem en bea opstaan

Frederik zei

Zou het niet het beste zijn om deze hele troonwisselingspoppenkast maar dood te zwijgen? Koning Jan Klaassen en koningin Katrijn zullen het wel niet lang uithouden als de Nederlandse soevereiniteit volledig is ingeleverd bij de federale EU.

Wendela de Witt - Bicker zei

Tenzij Herman Van Rompuy zijn ambt erfelijk maakt ;-)

lona7 zei

Toen ik het messcherpe en tegelijkertijd beschaafde artikel van Wendela las, was ik net uit m'n vel gesprongen na te hebben gehoord dat parlementariërs in Brussel op hun 50ste met pensioen mogen en dan 9000 euro per maand kunnen gaan toucheren. Ik moet het nog verifiëren maar die troonswisseling zal de gezondheid van menig republikein geen goed doen. In de VK moet de toon van reactieschrijvers gematigd blijven maar hier zeg ik ronduit: een walgelijk zootje aasgieren.Het is me een raadsel a) hoe die lui met zichzelf kunnen leven en b) hoe het mogelijk is dat er toch nog zoveel dwepers blijven zwaaien en juichen. Zijn die dan zo masochistisch? Mijn minachting voor de zwijgende politici heeft het hoogtepunt bereikt.

sheila zei

dank je wel weer voor deze mooie stuk wendelaa ga u alstublieft een boek schrijven?

Anoniem zei

iemand stelt de vraag
iemand verzet zich
en dan nog iemand
en nog iemand
en nog

Edmond V.O. Katusz zei

Avertissment! Warning!

"Il faut le 18 mars 1871"
(Comité Invisible, l'Insurrection qui vient. la fabrique editions, 2007, blz. 120)

"We need a March 18th 1871."
(The Invisible Committee, The Coming Insurrection, Semiotext(e) / Intervention Series, 2009, blz. 118 in een PDF)

Een Nederlandse vertaling is onderhand ook verschenen, maar die heb ik niet.

Ik zet hier niet(!) aan tot geweld, maar tot nadenken (!), want het geweld is ons reeds aangezegd in 2007. Want wie de datum even door een zoekmachine haalt begrijpt over welke gebeurtenis het gaat.

Overigens gaat het geschrift over veel meer, maar dat is een verhaal apart.

Het oorspronkelijke Franse werk voor diegene die nog Frans geleerd hebben op de middelbare school (bofkonten) en de vertaling in het Engels, voor de pechvogels, zijn beiden ergens te downloaden, dus wie wil moet even zoeken.

Mag deze reactie a.u.b. blijven staan, mevrouw De Witt?
Bij voorbaat dank
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Edmond V.O. Katusz zei

"Toonmatiging"?

Een schrobbering gehad? Of gewoon een verwijdering of ban? Nou, ja, het is niet verwonderlijk de reguliere media, welke dan ook, schurken zich altijd, bewust of onbewust, tegen de heersende macht aan.

Ik bewaar nog vrolijke herinneringen aan de meestal zeer zelfgenoegzame Twan Huys die door Bob Elbracht in College Tour aardig van zijn stuk gebracht werd. Maar dat is maar een mager succesje gezien in het licht van de heersende Oranje-joleit. Het stuk van Bert Brussen (20130204) was daarentegen erg aardig, dat kon o.a. NRC meteen in de zak steken.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Wendela de Witt - Bicker zei

Begrijp ik goed dat er reacties van u niet zijn geplaatst of zijn verdwenen?

Bas L. zei

Het is een grote schande, het volk wordt aan alle kanten afgeknepen en die steenrijke familie, die alleen maar profiteert en zelf geen cent bijdraagt aan de crisis, nooit een financiele bijdrage ergens voor heeft gedaan, nu weer de vrijheid krijgt een groot privé feest te laten organiseren waar het volk voor op moet draaien.
Wat ik niet begrijp, het volk klaagt steen en been en roept "Schande" als er nieuwe bezuinigingen bekend worden gemaakt, maar bij zoveel miljoenen over de balk smijten voor een overbodig, ongekozen staatshoofd die zo graag wil laten zien hoe belangrijk hij is, hoor ik geen woord.
Dit is voor mij één van de vele onverklaarbare zaken van een door de strot geduwde monarchie.
Joanna heeft helemaal gelijk: Weg met de monarchie, het is 2013.