Boze wolvin

Er zijn veel verschillende redenen om bezwaren tegen de monarchie te hebben. Waar de een onoverkomelijke problemen heeft met het getroebleerde politieke systeem, daar ergert de ander zich kapot aan de arrogantie van de edelgeborenen. Waar de een grote moeite heeft met het grondwettelijke gelijkwaardigheidsbeginsel dat met voeten wordt getreden, daar springt de ander uit zijn vel vanwege hun patserige verkwisting van belastinggeld in tijden van zware bezuinigingen. Al met al bestrijkt het een compleet spectrum van politiek-geëngageerde republikeinen tot notoire anti-orangisten. In dit vijfde deel van de serie deelnemers aan het debat over de Begroting van de Koning (9 oktober 2012) de ergernissen van Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Natuurlijk is het prettig om te horen hoe fel Thieme van leer trekt tegen die rare over het paard getilde familie, hoe zij erop wijst dat gemaakte afspraken omtrent transparantie rondom de kosten nog steeds niet worden nagekomen en hardop de vraag durft te stellen waarom ons koninklijk huis vijf maal zoveel moet kosten als dat van Spanje. Rechttoe-rechtaan, to the point: debat over de Begroting van de Koning? Mooi zo, dan zullen we het daar eens eventjes over hebben. Geen eindeloos gezeur over de nieuwe formatieprocedure, geen staatsrechtelijk geneuzel op de vierkante millimeter; neen,— de begroting. U begrijpt, dat wordt prijsschieten. Althans, dat is de bedoeling.



Partij voor de Dieren, 9 oktober 2012 - Marianne Thieme


Marianne is niet gediend van cosmetische woordspelletjes. Wie voor de lol eenden uit de lucht knalt doet aan plezierjacht, en niet aan 'faunabeheer'. Punt. Dát is haar motief om vervolgens de vraag te stellen waarom de kosten van de kroondomeinen gestegen zijn. En natuurlijk heeft zij gelijk als zij de premier ter verantwoording roept om nu eindelijk eens met een heldere kostenspecificatie over de brug te komen, zoals immers door Balkenende ooit beloofd was. Natuurlijk is het fijn dat een volksvertegenwoordiger al deze zaken bij naam durft te noemen, en natuurlijk zijn Thieme's emoties legitiem. Aan eufemismen als drukjacht voor ordinaire drijfjacht heeft de Partij voor de Dieren uit de aard der zaak geen enkele boodschap, ook niet als deze bedreven wordt door zelfverklaard goddelijk uitverkoren adel.





Dwars door haar betoog merkt de luisteraar echter dat Thieme toch geen bevlogen republikeinse is, en evenmin een verklaard anti-orangiste. Ondanks haar uitstekende, scherpe — en somtijds sarcastische — bewoordingen voelt de toehoorder dat zij zich eigenlijk alleen maar groen-en-geel ergert aan die rare decadente hobby van de familie: de jacht. Ergernis en ressentiment vormen het Leitmotiv van haar betoog, en niet de idee van noodzakelijke democratisering van een archaïsch politiek instituut. Ondanks dit verfrissende geluid in de Kamer, dat zo prettig scherp contrasteert met de hagiografische hielenlikkerij van bijvoorbeeld het CDA, dringt zich daarom de vraag op of dit soort optreden voldoende effectief is om een gekozen staatshoofd dichterbij te brengen.

De verdediging is namelijk even simpel als voorspelbaar: Rutte pareerde gisteren alle vragen met de klassiek-onverifeerbare mededeling dat de vergelijking van het Nederlands koningshuis met de kosten van andere koningshuizen mank gaat, omdat in andere landen volgens hem veel kosten verborgen zijn in de begrotingen van ministeries. En waar hij geen antwoord op wilde geven deed hij dat ook niet, vergezeld van de simpele motivering dat het de privésfeer van de familie zou raken,— ook al zo'n klassieker. Omdat de Wet Financieel Statuut Koninklijk Huis nog maar twee jaar van kracht is, stelde hij dus maar voor om in 2014 een evaluerend debat te houden. Daar moest Thieme het dan maar mee doen. Aldus is de kwestie met succes twee jaar naar voren geschoven en kan Willem-Alexander in elk geval de komende tijd weer ongestoord dieren afknallen. En mochten die hier beschermd zijn, dan doet hij dat gewoon in het buitenland.


Nogmaals, driewerf chapeau voor Marianne Thieme, maar ressentiment is helaas niet het juiste motief, niet de benodigde kracht om de monarchie te bestrijden. Het financiële gesteggel rond deze zwaar overgeprivilegieerde familie mag dan weliswaar enigermate gepolitiseerd zijn, maar de kern is en blijft toch de vraag naar de legitimiteit van de erfelijkheid van het hoogste bestuurlijke ambt in dit land.

Het wachten is vooralsnog op de volksvertegenwoordiger die simpelweg zegt dat het eindelijk maar eens afgelopen moet zijn met al die flauwe kul en daarom een gekozen staatshoofd eist; een volksvertegenwoordiger die het vervolgens tot premier schopt en dan de rug recht weet te houden.





Andere delen in deze serie:
CDA | VVD | SGP | D66 | PvdD | SP | GroenLinks | PvdA | PVV





7 opmerkingen:

Anoniem zei

Marianne Thieme steekt toch met kop en schouders uit boven die andere slappe zakken. Ze had misschien gehoopt op wat meer steun van bv. de SP. Groen Links, D66 en Diederik Samson die niet lang geleden verklaarde overtuigd republikein te zijn. Ze staat kennelijk alleen en dat is voor niemand prettig. En inderdaad, iedere republikein heeft zo z'n eigen topergernis. Ik wind me op over de banden met het fascisme. T.z.t. wordt er hoogstwaarschijnlijk met vlaggetjes gezwaaid naar Zorreguieta!

peppie zei

weet je wat mijn top ergernis is. dat dit hier het enigste is met goeie kost voor republiekeinen op het hele internet. prorpubica legt op zn gat het republikeins genootschap hadje nooit wat aan ,het nieuwe republikeise genootschap in coma die doen niks zo als altijd. die van herstel de republiek gaat godverdomme helemaal nergens over en verder is er helemaal niks. behalve dan dit is het enigste schande! goeie artiekelen maar wel veel moeilijke woorden maar dat geeft niet. groetjes en ga zo door!!!!!

Rosa zei

Herstel de republiek,,wel graag zonder geweld.

Timon van Athene zei

Al het goeie komt immer van Wendela, die schrijft ten minste wat, nu ook weer, LMAO! Dat nitwitterige, quasi-conspiratieve gezeik van prorepublica, die wannabe elitairen bij het (N)RG, dat is toch g@@#$vd ook niks. En dat brengt me op het volgende, heeft iemand een idee wanneer prorepublica op zwart gaat?

Een niet geheel onverwachte topper van mevrouw Thieme. Het feit dat die lui zo klungelig koninklijke piëteit vortäuschen, louter wisselgeld, of schaamteloos niks inleveren en slinks meer graaien, dat doet het intellect en het gevoel toch geweld aan!

En... Transparantie, accountability! Een grote pluim voor Marianne Thieme!

Niet dat er iets mis is met jagen, maar die elitairen begrijpen niets van wat het betekent om jager te zijn.

Wendela de Witt - Bicker zei

Graag, met dank!

Lex Moen zei

Het NRG begint wel aan de weg te timmeren:
https://www.facebook.com/NieuwRepublikeinsGenootschap

Anoniem zei

Kan best zijn. Maar als je dit blog goed gelezen hebt begrijp je dat die weg doodlopend is.