GroenNiks

In zetelaantallen uitgedrukt was GroenLinks altijd een beetje het kleine broertje van de SP, maar ten aanzien van de monarchie juist meestal net iets principiëler — voor wat het waard is — en standvastiger. Kennelijk is er sprake van een correlatie tussen de grootte van een fractie en de mate van kruiperigheid voor de majesteit. Evenals bij de SP lezen we in het beginselprogramma van GroenLinks: 'GroenLinks vindt dat Nederland op termijn een republiek moet worden. Tot die tijd wil GroenLinks de rol van de Koning beperken tot een ceremoniële'.

Dat dit een fatale vergissing is blijkt wel uit de huidige situatie, nu de koningin geen enkele zichtbare politieke rol meer speelt, want er is simpelweg geen aanleiding meer om Kamervragen over te stellen. Een ceremoniële monarchie is derhalve het eindstation, en geen tussenstation naar de republiek. Zo heb ook ik na dit artikeltje nog slechts de PvdA en de PVV te bespreken, en dan is de koek voorlopig weer op, want over lintenknipperijen heb ik niets te melden.

In dit zevende deel van de serie deelnemers aan het debat over de Begroting van de Koning (9 oktober 2012) de nieuwe GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik, die de kans kreeg om een republikeins geluid in de Kamer te laten horen:



GroenLinks, 9 oktober 2012 - Bram van Ojik


Na de dramatische verkiezingsnederlaag van GroenLinks, als gevolg waarvan alle kaderleden van de partij de afgelopen weken elkaar tot op de veters hebben afgefikt, zien we thans het trieste resultaat. Tja, maar wat moeten we hier nu van denken? Van Ojik — duidelijk volkomen onbekend met het dossier koninklijk huis — schuifelde geruisloos door het gangpad tussen de stoelen naar het katheder: de schouders omlaag, bedrukt, gedemoraliseerd, aangeslagen, somber en beschaamd,— om meteen weg te zakken in een walmend moeras van algemeenheden.

Wie niet wist dat dit een verhaaltje was bij een debat over de Begroting van de Koning, had dat ook nooit kunnen raden. Dat is immers onmogelijk, want gedurende de 3 minuten en 2 seconden die Bram van Ojik sprak, is noch het woord 'koning' noch 'monarchie' gevallen, en zelfs het woord 'begroting' of iets dat er ook maar in de verste verte betrekking op had, is niet genoemd. Zijn vragen aan de premier waren dan ook geen echte vragen, maar slechts een treurige weeklacht op de cadans van een politieke marche funèbre over de Algehele Lelijkheid van de wereld. Een Requiem van Verdampte Idealen.





Als een clochard scharrelt Van Ojik rond tussen de vuilnisbakken van de andere fracties op zoek naar iets dat politiek misschien nog eetbaar is, maar door zijn betraande ogen is hij niet meer in staat iets voedzaams te herkennen. Volkomen gesloopt kruipt de gecapituleerde fractievoorzitter tussen de tafels en stoelen, vertwijfeld op zoek naar kruimeltjes die anderen misschien hebben laten vallen. Hij zoekt wel, alleen weet hij niet waarnaar hij zoekt. Het hoeft niet eens per se groen of links te zijn, zo leerde hij van Jolande. Misschien kan zijn fractie wel een motie indienen tegen Allerlei Dingen, of iets dergelijks. Een motie tegen 'Van Alles Dat Aan De Hand Is'. Of juist voor, want dat maakt dan ook niet meer uit. Als een obstinate bourdon resoneert de boodschap van GroenLinks: Wegens gebrek aan belangstelling gaat de toekomst helaas niet door.

Uit piëteit houdt Rutte een moment op met twitteren, staat op en slaat zijn arm om de radeloze spreker. 'Kom Bram, het is nu mooi geweest. Ik breng je wel even naar je plaats', fluistert de premier begrijpend, 'Leve de koningin!' Met verstikte stem probeert Bram daar nog iets tegenin te brengen, maar het is al te laat en bovendien heeft de Kamervoorzitter zijn microfoon al uitgeschakeld. 'Ja maar, nee — ik bedoel...'

Maar GroenLinks bedoelt helemaal niets.





Andere delen in deze serie:
CDA | VVD | SGP | D66 | PvdD | SP | GroenLinks | PvdA | PVV



7 opmerkingen:

Bas L. zei

Wendela wat bedoelt u met " de koek is op"? U bedoelt toch niet dat u stopt met schrijven? Dat kunt u niet menen!
Als er niets te melden is over de monarchie dan gaat u toch over op een ander onderwerp. U bent een ware vriendin geworden die ik niet wil missen. Ik weet zeker dat de andere lezers hier ook zo over denken.

Timon van Athene zei

Niemand zit te wachten op een goede schrijfster die de pen neerlegt terwijl dit soort taferelen aan de orde v/d dag zijn:

VvV

Voorts zou ik willen opmerken dat iedereen zowel een man als een vrouw is. Maar Wendela staat toch wel duidelijk haar mannetje, en dat smaakt naar meer!

John W. zei

Dit is horror! Ik blijf het vragen (proberen). Wie is wendela?

Bas L. zei

@John waarom zo wanhopig?

Anoniem zei

Wendela, ook ik hoop dat je gewoon doorgaat. Er is altijd wel iets te melden over die familie van parasieten. Zorreguieta, om maar iets te noemen die als het zo doorgaat zeker op het bordes zal staan, ongeacht de in Nederland wonende Argentijnen. Je bent de meest vlijmscherpe neporanjewatcher die Nederland ooit gekend heeft en je artikelen geven ons lezers broodnodige morele steun. Wie je bent gaat ons niet aan want we hebben allemaal recht op ons privé-leven maar je artikelen beschouw ik als een geschenk.

Wendela de Witt - Bicker zei

Inhoudelijke reacties op het artikel worden meer op prijsgesteld

Timon van Athene zei

Bij deze. Ik kan duidelijk zien dat het schrijven u goed ligt. Zelf hanteer ik doorgaans de kettingzaag en een botte bijl, ook in casual conversation. Nou is dat weliswaar effectief tegen mensen van een fundamentalistisch-Abrahamitische dispositie, of wat dat betreft iedereen die een blok voor zijn kop heeft, maar volkomen futiel waar het gaat om exercities van een meer intellectuele aard.

Kort gezegd, u hanteert een myriade aan gereedschappen. Steeds passend voor de gelegenheid. Het floret, de houwdegen... Dat doet mij afvragen of het niet beter zou zijn als ik op zijn tijd eens het fileermesje hanteer.

Bij iedere politieke aangelegenheid weet u steeds de juiste associatie met een klassiek-archetypische entiteit te leggen, waarvan de gevoelswaarde volledig strookt met het volkomen transparante metapolitieke schouwspel dat zich voor de camera's voltrekt.

Nu ook weer:

-> "(...) marche funèbre over de Algehele Lelijkheid van de wereld."
-> "Een Requiem van Verdampte Idealen."
-> "Als een clochard scharrelt Van Ojik (...)"

Daarnaast bent u er ook niet vies van om uw vingers in de kluiten te steken, waar het gaat om schrijven en gedegen (veld)onderzoek. En dat kan ik van de dames/heren (N)RG en ProRepublica absoluut niet zeggen.

Echter wel 1 kanttekening. Ik mis een metapolitieke analyse v/d Nederlandse staatsinrichting, en wat uw visie is waar het gaat om verbeteringen, voor zover die niet uit voorgaande artikelen zijn af te leiden.

De > 300 jaar gerijpte vitriool is tot groot genoegen, maar een traktaatje over een concreet alternatief zou een dikke plus zijn. Met wat mogelijke verbeteringen op het gebied van transparantie hier en daar.