PvdGaap

Dat er uit de PvdA-gelederen geen vlammend republikeins betoog zou opklinken zal niemand verbazen. Toch is dat minder vanzelfsprekend dan het lijkt, en dat niet eens zozeer onder verwijzing naar de beruchte vergissing van Troelstra in 1918 namens de SDAP, de partij waaruit de huidige PvdA (ondermeer) is voortgekomen. Anderzijds geniet de PvdA ook de twijfelachtige eer de monarchie juist meermaals gered te hebben: Joop den Uyl bij de affaire Lockheed, en Wim Kok die in 2002 met groot succes onze regering wist te verbinden met een fascistoïde Argentijnse familie die vuistdiep betrokken was bij het moorddadige regime onder Videla. De reden waarom er wellicht tóch een authentiek republikeins geluid van de PvdA te verwachten zou zijn — waarbij zowaar het woord 'republiek' zelfs genoemd wordt — is te beluisteren in het volgende fragment:



Diederik Samsom 'Flipt', Pauw & Witteman, september 2009


Nog maar 3 jaar geleden was dit de reactie van de PvdA op de duistere belastingsluiproutes van prinses Christina, die werden gefaciliteerd door ons staatshoofd. De man die deze klare taal durft te spreken zal u ongetwijfeld bekend voorkomen: Diederik Samsom, de huidige leider van de PvdA. Wat we horen zijn niet alleen heldere bewoordingen van iemand die gewoonweg zegt waar het op staat, maar wat we haastwel kunnen ruiken, is de gedrevenheid van een volksvertegenwoordiger die zijn buik vol heeft van die Zelfverklaard Goddelijk Uitverkoren Staatsparasieten, die menen onder de ministeriële verantwoordelijkheid altijd overal mee weg te kunnen komen. Wat we zien is bevlogenheid geboren uit ergernis die uitmondt in een krachtig pleidooi voor de republiek. Hup, opzouten met die rare familie!

Nu, 3 jaar later, kunnen we in dit achtste deel van de serie deelnemers aan het debat over de Begroting van de Koning (9 oktober 2012) beluisteren hoe de republikeinse vlag er momenteel bij de PvdA bij hangt:



PvdA, 9 oktober 2012 - Jeroen Recourt


Op gedempte en zeer beschaafde toon benadrukt de PvdA-woordvoerder Jeroen Recourt de vermeend bindende rol van het koninklijk huis, en verzekert de premier dat dit de komende jaren de politieke aanvliegroute zal blijven van zijn fractie. In het verlengde daarvan volgt de vraag hoe de regering volgend jaar gaat vieren dat Nederland 200 jaar geleden opnieuw de oranjes in het zadel geholpen heeft. In Samsom-2009 stijl zou dat vermoedelijk anders geformuleerd zijn, namelijk dat Nederland 200 jaar geleden de oranjemonarchie door de strot kreeg geduwd.

Ten aanzien van de kosten van het koninklijk huis die sinds 2009 van de begroting zijn verdwenen, spreekt Recourt bijna met fluisterstem 'de wens' uit dat deze er weer in worden opgenomen. Godskolere... de wens! Het antwoord van de premier kennen we inmiddels, die kostenspecificatie komt er niet omdat de privébelangen van de familie daarmee geschaad zouden worden. Maar daar zal de PvdA zonder meer genoegen mee nemen, want het was tenslotte ook geen eis, maar slechts een wens. Voor de controlerende taak van het parlement op de overheidsuitgaven knijpt Recourt ten aanzien van het koninklijk huis gaarne een oogje toe conform het beginsel: voor wat hoort wat.





Een magnifieke demonstratie van de traditionele PvdA-draaikonterij gaf Recourt inzake de kwestie Zorreguieta. Omdat zijn fractieleider zich bij het Carrédebat had laten ontvallen dat de man die beweert nooit geweten te hebben van de verdwijningen, martelingen en moorden onder het regime waarvan hij deel uitmaakte, welkom zou zijn bij de inhuldiging van Willem-Alexander, kon Recourt daar nu niet zonder meer afstand van nemen. 'Tegen die tijd' zal zijn fractie daar een zorgvuldige beslissing over gaan nemen, hoewel daar toch Kamerbreed duidelijke afspraken over gemaakt zijn. Toen de fractieleider van GroenLinks het in zijn treurige klotskop haalde Recourt de hypothese voor te leggen of het PvdA-standpunt wellicht zou wijzigen indien de heer Zorreguieta alsnog openheid van zaken zou geven over zijn rol tijdens de Argentijnse vuile oorlog, wees Recourt er met een verbluffende scherpte van geest op dat hij niet in de toekomst kan kijken (No shit, Sherlock!) Echt, je fles valt van de weeromstuit in de plee bij het horen van deze zalvende prietpraat.

Hoe het dan wél zou moeten? Met de woedende bevlogenheid van Samsom-2009 eisen dat de kosten van het koninklijk huis tot achter de komma weer op de begroting verschijnen! Voor de familie geldt hun privé uitsluitend achter de toilet- en slaapkamerdeur. Zó zou dat moeten: verontwaardigd de viering van 200 jaar oranjemonarchie ter discussie stellen, onder verwijzing naar de — jazéker! — splijtende rol van de familie. Voorbeelden immers te over, te beginnen bij Zorreguieta. En nadrukkelijk afstand nemen van die andere vrijetijdsrepublikein Van Raak, die meent dat de prinsesjes hier in Nederland hun opa mogen zien. Nee, druk op de monarchale ketel zetten en houden: die bezoeken ze dan maar in Argentinië. En wel op eigen kosten.

Maar ja... het pluche hè, dat zalig-kietelende pluche. Van de bevlogen Samsom-2009 is niet veel meer over dan een gedwee PvdGaap dat zich maar al te graag laat bedwelmen door de zoete geur van macht. De PvdTja.





Andere delen in deze serie:
CDA | VVD | SGP | D66 | PvdD | SP | GroenLinks | PvdA | PVV



10 opmerkingen:

peppie zei

bedankt weer voor dit vlijm scherpe artikkel wendela! Waarom zeg je niks over pechtold die het over de scheiding tussen kerk en staat? dat is ook heeeeel belangrijk!

Wendela de Witt - Bicker zei

1. Graag gedaan.
2. Omdat Pechtold het verschil niet weet tussen 'Kerk & Staat' en 'Geloof & Politiek'

Als ik tijd en zin heb zal ik daar wel eens een keertje iets over schrijven.

Bas L. zei

Een hakkelde nitwit die absoluut die niet snapt hoe het werkt. Zijn geëmmer over het verbindende karakter en zijn mistige gezeur over Zorreguieta.
Hij wenst dat de kosten weer zichtbaar worden, hij wenst!!!! Nee hij moet dat eisen! Wij hebben recht te weten hoeveel miljoenen er ieder jaar weer door het uitkeringsinfuus naar de staatsparasieten worden doorgesluist. Dat is ons geld, dan hebben wij ook het recht op openbaarheid. Maar die openbaarheid zou weleens helemaal verkeerd kunnen vallen, daarom gebeurt dat niet.
Ziek word ik van die knipmessende onderdanige kamerleden, m.u.v. Thieme. Zij zegt het wel, maar gedoogt toch de hele ondemocratische geldverslindende middeleeuwse monarchie. Ook Ronald van Raak sputtert een beetje tegen, maar staat ook niet op zijn republikeinse strepen, om over Samsom maar te zwijgen, die moet zich helemaal doodschamen.
Is er uberhaupt nog iemand die de vraag stelt of de uitkeringstrekkers nog iets bij willen gaan dragen aan de crisis? Of wordt die vraag niet gesteld omdat men het anwoord al weet. Want dat willen de miljonairs namelijk niet, die houden het allemaal liever zelf. Zij hebben helemaal geen gevoel voor het volk en de situatie waar het land in verkeerd, zij merken er toch niets van. Wij zijn alleen handig om hun bank saldo te blijven verhogen. Daarom spelen zij hun toneelspel om hun uitkering veilig te stellen. Heel dom dat de meerderheid van het volk dat niet inziet.

Anoniem zei

Vanuit de politiek valt niets te verwachten. Die terloopse opmerking van van Raak over Zorreguieta was te weinig. Die schoft had de toegang tot ons loand meteen geweigerd moeten worden of linea recta naar Den Haag zoals andere oorlogsmisdadigers. Van Máxima had geëst moeten worden dat ze krachtig afstand deed van de dictatuur en dus van haar vader. Het is immers die golddigger haar doel hier koningin te worden. Was ze een burgermeisje geweest, dan had er geen haan naar gekraaid. Wat een slappe, hypocriete hap die politici. Graag een keer nog iets over kerk en staat, geloof en politiek van de hand van Wendela want ik ben ook niet zo goed op de hoogte maar ik weet wel wat oorlogsmisdadigers zijn en ik kan niet verdragen dat er t.z.t. een op het bordes wordt toegejuicht door stompzinnige oranjeaanbidders.

Anoniem zei

Nog een opmerking over Rutte die niet wil dat de uitgaven van de niet nader te noemen familie in de openbaarheid komen want dat zou een aanslag op hun privéleven zijn. Vreemd dat mensen die verdacht worden van bijstandsfraude aan de schandpaal genageld worden. Hebben zij geen recht op bescherming van hun privéleven? Om kotsziek van te worden.

Wendela de Witt - Bicker zei

Van niemand — dus ook van Máxima niet — kan of mag geëist worden afstand te doen van zijn of haar vader, maar wél van zijn daden.

Perihan M. zei

Mooi scherp stuk over de PVDA, mevrouw de Wit-Bicker. Heb wel enige bezwaren: Wim Kok en Max van der Stoel hebben het toendertijd heel correct afgehandeld, zeer knap staaltje diplomatiek koorddansen. Hulde aan dhr Kok (in hart en nieren een republikein) en wijlen Max van der Stoel, een echte vriend van de mensenrechten!! De heer Zorreguieta was er niet bij, een prestatie van formaat.
Wat het Republkiense gedraai van de PVDA betreft, ik denk dat het wel mee valt. Een echte tegenstrijdigheid ten aanzien van het standpunt inzake de Monarchie heb ik niet opgemerkt. De heer Samsom heeft z'n mening over de "Belastingsluiproutes" heus niet bijgesteld. Dat staat helemaal los van zijn al dan niet Republikeinse overtuiging. Standpunten en overtuigingen dienen gescheiden te worden, zo heeft de voormalig CU-leider Andre Rouvoet al eens betoogd. Of dat zelf een standpunt of overtuiging is, laat ik hier in het midden. Overigens, het standpunt van dhr Samsom wordt niet weerlegd of ontkracht door de inderdaad wat fletse beschouwing van de dhr Recourt. Ik vind het wat flauw van mevrouw de Wit-Bicker om dhr Recourt te pakken op "het niet in toekomst kunnen kijken". Het is allemaal zo hypothetisch. Stel dat dhr Zorreguieta (op zijn sterfbed) opbiecht geweten te hebben van de gruwel aktiviteiten van de Junta, zal hij dan nog welkom zijn bij de abdicatie? Nee, toch. Het is helemaal niet nodig om daar een standpunt over te formueleren. Uiteraard zal hij niet welkom zijn, wat de PVDA er ook over denkt. De publieke opinie zal zich keren tegen de komst van dhr Zorreguieta, en hij zal niet komen. Sterker, de monarchie zal een enorme knauw krijgen. Dhr Recourt weet dat heel goed, en heeft "vanuit dat gegeven" geantwoord.Dhr Recourt is een verfijnde geest, weet exact welk type vragen echte antwoorden behoeven, en welk type vragen "met een kluitje in het riet-antwoorden", zoals de Zorreguieta-vraag. Mevrouw de Wit-Bicker heeft zich verkeken op de ironie van dhr Recourt, dat valt haar niet te verwijten.
Ten slotte, wat de bevlogenheid betreft van dhr Samsom, die is bepaald niet minder geworden, en heeft ook geen inhoudelijke metamorfose ondergaan. Alles wat onrechtmatig én onrechtvaardig is, heeft zijn volle aandacht. Of dat nu het koningshuis betreft of een corrupte wethouder, om het even. Ten slotte: nu echt, wil ik mevrouw de Wit-Bicker bedanken voor haar prachtige bijdragen, het zet je aan het denken, en wie heeft daar in het huidige tijdgewricht geen behoefte aan? Zeker als je, zoals ik, behoefte hebt aan een moreel kompas, afgeknapt bent op tradionele religie: de Islam, maar ook het Christendom, democraat bent in hart en nieren, en worstelt met een je religieus-culturele wortels. Dan biedt dit forum het nodige denkkeutels. Dank!

Timon van Athene zei

Ideologisch bankroet. Slijmen, likken, aanschurken. Macht. Maar wat wil je ook, we hebben het wel over de PVDA, Samsom voorop. Het pluche (mis)staat he(m/\n) niet!

Wendela de Witt - Bicker zei

Zie voor mijn reactie PvdGaap 2

verwarde man zei

De republikein in hart en nieren, Wim Kok, heeft zich geleend om als paard van Troje de Zorrequietaclan binnen te loodsen en heeft zich daarvoor uitgebreid laten decoreren.

Samen met de juntadochter ontving hij voor zijn verraad de Ridder Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke van Spanje tevens Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. De PvdA is na de oorlog instrument van het corporatisme geworden, ingezet door Den Uyl en Bongersma. De cryptosocialisten eindigen steevast met een commissariaat bij de koninklijke Shell (Kok, Bos, Albayrak)

Uw uitbundige lofzang op de republikeinse bevlogenheid van Kok en Samson is gratuit. De PvdA is bij uitstek het instrument van de oranjeclan, getuige dossier Lockheed-Northrop/Zorrequieta.