Kattenknijpers

In deze serie van deelnemers aan het debat over de Begroting van de Koning (9 oktober 2012) als derde de staatkundig gereformeerden. Ofschoon de naam anders doet vermoeden betreft dit geen nieuwe christelijke denominatie, maar een ultra-orthodoxe politieke groepering, wier aanhang zich — globaal gesproken — bevindt in een gebied dat zich uitstrekt van het zuidwesten tot het noodoosten van Nederland, ook wel de bible belt genoemd. Maar let op: dit zijn geen gewone barmhartige christenen van CDA-allooi zoals Maxime Verhagen, Gert Leers en Jack de Vries, maar échte gristelijke die-hards die de bijbel — of wellicht beter gezegd: de Heidelbergse catechismus — letterlijk nemen en politiek geïmplementeerd wensen te zien. Zou deze curieuze partij het ooit voor het zeggen krijgen in ons land, dan zou Nederland veranderen in een theocratie naar zeventiende-eeuws model. Kortom, dit zijn pas de échte liefhebbers van hun naasten.


De positie van de SGP ten aanzien van de monarchie is een bijzondere: zij is historisch verbonden aan het huis van Oranje sinds de staatsgreep in 1617 van prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje. Net als de God van de SGP woont die van de Van Amsbergers namelijk ook in Den Haag, om precies te zijn in de Kloosterkerk aan het Lange Voorhout. Het was namelijk in ditzelfde gebouw waar in juli 1617 Maurits van Oranje haarfijn aanvoelde dat het moment was aangebroken om politieke munt te slaan uit het voortwoekerende kerkelijke conflict tussen de remonstranten en contraremonstranten. Maurits wilde namelijk maar één ding, en dat was zich ontdoen van Van Oldenbarneveld, die hij toen dan ook succesvol op het schavot heeft gekregen. De details van het theologisch geneuzel zal ik u besparen, dat kunt u in ieder geschiedenisboekje nalezen. De kern is dat de verbintenis tussen de erfgenamen van de titel 'Prins van Oranje' en de SGP politiek van aard is. Niet religieus, en al helemáál niet spiritueel. Daar moest de 'overmatig geile boef' 1 en militair Maurits immers niets van hebben. Zijn god was een politieke god, een god van macht en geld. Maurits wilde helemaal geen vredesbestand met de Spanjaarden. Meneer de prins wilde knokken, hij wilde buit. Tijdens dat Twaalfjarig Bestand ontving hij zelfs een compensatie uit de staatskas voor vermeend gemiste oorlogsbuit, anders zou meneer van Oranje er alsnog op los slaan. Zo'n mannetje, met zo'n god was dat: eentje van poen, macht en hoeren2.





Het merkwaardige is dat — nu iedereen inmiddels wel weet dat de Van Amsbergers net zo weinig van Oranje zijn als u en ik — deze steile Calvinisten toch hardnekking blijven vasthouden aan deze historische verbondenheid. Net zoals bij de politiek gemotiveerde Maurits, is het de SGP uiteindelijk te doen om macht, maar dan wel bij voorkeur in het verborgene. Dat deze gristenen graag de kat in het donker knijpen hebben we kunnen zien bij hun stiekeme steun aan het vorige kabinet, dat een uitgesproken fascistoïde signatuur droeg. Iedereen herinnert zich immers nog hoe Rutte, in de rol van Franz von Papen, zich verzekerde van een Kamermeerderheid door op de achterbank van zijn auto heimelijk dealtjes te sluiten met Van der Staaij. Als zodanig past de SGP uitstekend in de sfeer van een bestuurlijk troeblerende monarchie. Dat de fractievoorzitter in dit debat reflexmatig wat zat te mopperen op de nieuwe formatieprocedure zal dan ook niemand verbazen.



SGP, 9 oktober 2012 - Kees van der Staaij


Nóg merkwaardiger is de ronduit paradoxale houding van de SGP ten aanzien van de vrouw. Het christendom, dat in wezen niets anders is dan een zoveelste neoplatonistische variant, heeft zich in de geschiedenis tot een buitengewoon vrouw-vijandige ideologie ontwikkeld. De 13e-eeuwse kerkvader Thomas van Aquino beschouwde de vrouw zelfs als een fysiek mislukte man: als er iets misging tijdens de embryonale ontwikkeling, dan werd de vrucht geen man maar een vrouw: 'strikt genomen is de vrouw een monster van de natuur' 3, aldus Thomas. De lachwekkende — of zo men wil, deerniswekkende — recente uitspraken van Van der Staaij over verkrachte vrouwen die minder kans zouden maken om zwanger te worden ademen eenzelfde angstaanjagende sfeer van zijn inquisitoire relatie tot de werkelijkheid. Maar dan in de 21e eeuw.

Terug naar de asymmetrisch-historische4 verbondenheid van de SGP met de monarchie. Nu de partij ook door het Hof in Straatsburg in het ongelijk is gesteld, wordt de partij gedwongen vrouwen toe te laten op hun kieslijst. Met andere woorden: ook prenataal mislukte mannen zullen door Van der Staaij knarsentandend in de gelegenheid moeten worden gesteld bestuurlijke functies te bekleden. Maar tegelijkertijd vecht de partij als een leeuw om het hoogste bestuurlijke ambt van dit land aan een vrouw over te laten en in stand te houden.

Wie het begrijpt mag het zeggen, maar het is zeer wel mogelijk dat hier eerst een hersenamputatie voor nodig is.






  1. 'Aan het volk van Nederland' - Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1781)
  2. 's Avonds gingen de poorten van het Binnenhof open en werden talloze prostituees binnengelaten om Maurits en zijn officieren te vermaken. Met name de Nagtegaalkamer was populair, maar ook alle nissen en gangen werden gebruikt. Als die allemaal bezet waren deden ze het gewoon op de keien van het Binnenhof.
  3. 'Nisi ergo esset aliqua virtus quae intenderet femineum sexum, generation feminae esset omnino a casu, sicut et aliorum monstrorum' - De Veritate, 5, 9, d. 9.
  4. Waar de steile Calvinisten menen kerkelijk gelieerd te zijn aan Oranje, is er in omgekeerde richting slechts sprake van een eenmalige politiek-opportunistische verbondenheid.




Andere delen in deze serie:
CDA | VVD | SGP | D66 | PvdD | SP | GroenLinks | PvdA | PVV



9 opmerkingen:

Anoniem zei

Daar heb ik mij ook al menigmaal over verbaasd. Nog meer verbaas ik mij over het feit dat politici daar niet vaker iets over zeggen. Ze zijn voortdurend bezig elkaar vliegen af te vangen maar laten een schot voor open doel liggen. Overigens is van der Vlies destijds ook betrapt op het verlaten van een bordeel. Misschien was hij zijn kleindochter aan het zoeken.

Timon van Athene zei

So 'ne christlemew. Ze lijken zo aardig, en liefdevol. Maar ze hebben de vervelende neiging om hun inhumane doctrine te verpakken in lieflijkheid en vorgetäuschte piëteit. Zo worden kwetsbare mensen als het ware binnengehaald en naderhand wordt het allemaal steeds voorwaardelijker, moet je steeds meer dingen opgeven die voor jou stimulerend en gezond zijn.

Als de SGP aan de macht komt, dan gaat het internet op zondag op slot. En de rest.

Wendela de Witt - Bicker zei

Dat wordt dan ouderwets inbellen naar een buitenlandse proxy ;-)

Timon van Athene zei

Zo technofoob zijn ze dan ook wel weer. Aan de andere kant, je weet maar nooit wanneer er een gekuiste tekst, maar met zo'n vette animated GIF in de comment box v/d officiële SGP kanalen verschijnt ;-)

Edmond V.O. Katusz zei

Ach, las men nog maar geschiedenisboeken! Dat zou een hoop mensen wakker kunnen schudden, hoewel dat buitengewoon moeilijk is, gezien de geestverleppende krachten van menig tv-programma of computergame.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz

Krijtje v.d Stoep zei

Een artikel naar mijn hart. Helemaal mee eens. Het is schandalig dat de sgp kamerleden nog niet in de boeien zijn geslagen en afgevoerd uit de tweede kamer. Immers: we hebben hier te maken met een illegale partij, die zowel op last van de Hoge Raad als van het EHRM aangepakt moet worden wegens vrouwendiscriminatie. Maar hun CDA en VVD vriendjes vinden het wel best. De sgp belooft volgend jaar nog eens naar "de vrouwenkwestie"te kijken ,en ze blijven lekker zitten. Schande. We wonen in een achterlijk land.

Wendela de Witt - Bicker zei

Dat is nog maar zeer de vraag. Noemt u eens een paar titels?

Bas L. zei

Ik geloof niet dat er geschiedenisboeken bestaan die de ware geschiedenis vermeld. Als u ze weet wil ik dat graag van u vernemen.

Rosa zei

Krijtje,ik had het niet beter kunnen verwoorden,klasse!