Voetschieters

In dit vierde deel van de serie deelnemers aan het debat over de Begroting van de Koning (9 oktober 2012) het 'redelijke alternatief' van de Democraten '66. Tijdens dit gehele debat kwam Alexander Pechtold zijn gelijk halen bij de reactionaire vleugel in de Kamer door naar believen plaagstootjes uit te delen. Tegenstemmende en/of zwartkijkende medeparlementariërs kregen dan ook op weinig subtiele wijze door hem ingewreven hoe gladjes de nieuwe formatieprocedure zonder de koningin liep. En wee je gebeente als iemand maar dúrfde te suggereren dat er iets niet helemaal helder was: als door een wesp gestoken stond Pechtold dan in twee reuzenstappen bij de interruptiemicrofoon om het voor zijn formatiekindje op te nemen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was schiep de D66-leider er een haastwel sadistisch genoegen in om bij de historicus Rutte te informeren wat die '200 jaar koninkrijk-viering' volgend jaar nu eigenlijk te betekenen had, want Nederland was immers reeds vanaf 1806 een koninkrijk. Poe poe, nou nou...



D66, 9 oktober 2012 - Alexander Pechtold


Pechtolds vreugde beperkte zich echter niet alleen tot de constatering dat de formatie-nieuwe-formule zonder de voorspelde chaos verloopt, maar ook dat dit een belangrijke stap zou betekenen voor de 'modernisering van de monarchie'. Wat daaronder verstaan moet worden is nogal raadselachtig, want een 'gemoderniseerde monarchie' is immers een contradictio in terminis en kan weinig anders inhouden dan met een gepimpte postkoets de snelweg oprijden. Een monarchie moderniseren is het essentiële arkhein eruit wegnemen waardoor het noodzakelijk ophoudt monarchie te zijn; zoals een vierhoek noodzakelijk ophoudt een vierhoek te zijn zodra men het aantal hoeken verandert.
Waar Pechtold op aanstuurt is echter niet een 'modernisering' van de monarchie, maar het fossiele instituut onder de mat vegen zodat regering en parlement er niet zo'n last meer van hebben,— en dat is heel iets anders.

De quint essens blijkt namelijk bij het vervolg van zijn betoog: 'Ik zie het draagvlak in deze Kamer voor een volledig ceremonieel koningschap steeds verder groeien. Wij werken de komende jaren graag mee aan dat vooruitzicht.' Precies hierin schuilt het venijn, namelijk dat Nederland wat D66 betreft gewoon een monarchie zal blijven. Een uitgeholde monarchie waarin u en ik onderdanen zullen blijven, onder een erfelijk bepaald staatshoofd dat nog steeds onder de ministeriële verantwoordelijkheid zal blijven vallen. Het enige verschil zal zijn dat het ongekozen staatshoofd formeel geen deel meer zal uitmaken van de regering. Ik schrijf hier nadrukkelijk formeel, want ook in die situatie zal regelmatig overleg tussen de premier en staatshoofd nog steeds nodig blijven, zoals hofkruiper Fasseur al eens opmerkte 1.

D66, de partij van de bestuurlijke vernieuwing — dat al eerder bakzeil haalde met het wetsvoorstel voor een gekozen burgemeester en vervolgens doodleuk hun toenmalige minister Thom de Graaf tot burgemeester van Nijmegen liet benoemen — werkt toe naar een volledige onzichtbaarheid van het politiek toch al onkwetsbare staatshoofd. Het streeft naar een monarchie waar Nederland nóóit meer vanaf zal kunnen komen. Zoals ik, met dit piepkleine blogje, nu al niets meer te schrijven heb omdat de laatst overgebleven zichtbare politieke taak van Beatrix is afgenomen, zo zal het parlement bij een volledig gedepolitiseerd koningschap geen enkele aanleiding meer hebben om Kamervragen te stellen over 's konings functioneren.

Of de titel van dit artikel wel honderd procent accuraat is valt te betwijfelen, want of D66 eigenlijk wel een gekozen staatshoofd wil is nog maar zeer de vraag. Mocht dat inderdaad het geval zijn dan schiet Alexander Pechtold zich met deze koers in zijn eigen voet. Zoniet, dan wel in die van échte republikeinen.






  1. Buitenhof TV, 17 april 2011





Andere delen in deze serie:
CDA | VVD | SGP | D66 | PvdD | SP | GroenLinks | PvdA | PVV





2 opmerkingen:

Anoniem zei

Glashelder artikel. Wel om moedeloos van te worden. De "republiekeinse" partijen boezemen ook geen vertrouwen in. We kunnen de republiek dus vergeten maar dat is geen reden niet te blijven hameren op de achterlijkheid van het instituut dat monarchie heet en niet te blijven wijzen op de verspillingen en schunnigheden die in naam van oranje gepleegd worden.

Bas L. zei

Tjonge jonge, wat is meneer Pechthold content met zichzelf. Maar hij weet absoluut niet waar hij mee bezig is. Met zijn rampzalige plan om de monarchie te moderniseren hebben wij totaal geen zicht meer wat de koning doet. Wij zien een weerzinwekkend peperdure lintenknipper, maar zijn bemoeienissen met de regering die zullen blijven, gebeuren achter nog dikkere muren dan dat die nu plaatsvinden.

Ik vraag me af welke historicus Pechthold heeft geraadpleegd over de datum van de viering van 200 jaar monarchie. Hij is de enige die de juiste datum weet.

Pechthold u wordt bedankt. Dank zij u komen wij nooit meer van die verwerpelijke monarchie af.